Army of survivors

”Army of survivors” var ett projekt som avslutades 2013 efter flera år av hot och trakasserier mot projektets initiativtagare; filmaren och författaren Thor-Björn Bergman. Projektet var egentligen ett nätverk av människor med en sak gemensamt, de hade alla varit utsatta för övergrepp som barn. Gruppen bestod av 25 män och kvinnor i åldern 20-75 år som hade berättat om sina erfarenheter i filmade personporträtt. Filmerna var finansierade av Stenbecks Stiftelse.

Målet med filmerna var att sprida kunskap och information, ta bort tabun som omgärdar ämnet och att få så många människor som möjligt med egna övergreppshistorier i bagaget att våga berätta.

På den här sidan kan du se 24 av de personporträtt som producerades under perioden 2010-2012. I menyn uppe till vänster finns reportage, temafilmer och dramadokumentärer som också producerades inom projektets ram.

I den här filmen får du vara med under ett lokalt informationsmöte i nätverket Army of survivors. Alla medlemmar har själva varit utsatta för övergrepp som barn och Thor-Björn har låtit dem berätta sina historier på film. Nu ska de åka ut i Sverige och visa sina filmer i informations- och utbildningssyfte. I filmen berättar Thor-Björn också sin egen historia. Hur han blev utsatt som barn, om konsekvenserna det fick i det vuxna livet, om den första boken han skrev och hur han har kunnat använda sin erfarenhet och kunskap för att hjälpa andra. I filmen får du också smakprov från några av de filmen han har gjort. Ett år efter att filmen spelades in tvingades Thor-Björn lägga ner projekten på grund av dödshot mot hans 6-årige systerdotterson.

2017-05-12 19:33

Ramona växte upp i ett litet samhälle i norra Bohuslän tillsammans med mamma, styvpappa och tre syskon. Ramonas stora intresses var att spela fotboll och greja på gården tillsammans med familjen. Hon hade hand om många djur och de gav henne äkta kärlek. Ingen utanför märkte att Ramona mådde dåligt och allt eftersom tiden gick utvecklades ett rollspel där den “lilla” Ramona kämpade för sitt liv på nätterna medan den “stora” Ramona försökte leva normalt på dagarna.

”När Thor-Björn Bergmans film ”Ramonas resa” rullar igång blir allt plötsligt så smärtsamt verkligt.” TIDNINGEN BOHUSLÄNNINGEN

2017-02-07 17:23

När Érica var 4 år adopterades hon från Colombia till en familj i Sverige. Mannen i familjen var pedofil och han förgrep sig på henne från i princip första dagen. Varje natt i mer än 9 års tid kom pappan ner till hennes rum och hennes barndom blev till ett helvete.

2016-11-09 07:37

Kjell-Åke har alltid längtat efter en pappa. Hans biologiska pappa försvann redan efter ett år och när Kjell-Åke som vuxen sökte upp honom och stämde träff dök han aldrig upp. Kjell-Åkes första styvpappa misshandlade honom och den andra förgrep sig på honom.

2014-04-13 11:36

Sara är arton år och går tredje året på gymnasiet. Hon lever ett liv som vilken annan tjej som helst. Eller ja, nästan i alla fall. En del av henne kommer alltid att vara annorlunda.

2013-09-15 09:01

När Bosse Löthén var 12 år lärde han känna en nästan dubbelt så gammal man som hade i princip alla punkplattor som fanns. Mannen gör Bosse till trummis i ett av Sveriges första punkband och plötsligt kan drömmen om ett liv som rockstjärna bli sann! Vad ingen förstår är vilket pris Bosse får betala till sin vän.

2013-09-05 15:46

Rolf Ekström är ett av alla dessa barnhemsbarn som vanvårdades och glömdes bort under uppväxten. Hans liv började på spädbarnshem redan 1939, samma år som han föddes. När han blev lite äldre hamnade han på ökända Vidkärrs barnhem i Göteborg och flyttades några år senare till Ivarsbergshemmet. Rolf blev allmänt kallad för ”rymmaren” eftersom han rymde från alla barnhem han hamnade på.

2013-06-30 13:08

Under sju skräckår tvingades Denny Niclas Eriksson gång på gång att ha sex med sin plastpappa. Till slut rämnade skräckväldet och polisen slog till.

2013-05-13 10:15

Amanda fyller snart 24 år. När hon var liten utsattes hon för övergrepp av en anhörig. Hon tvingades bli vuxen och kom in i en rekordtidig pubertet. Amanda gillar att provocera och klä sig utmanande. När någon är elakt mot henne rör det oftast hennes skal, inte hennes insida. Då får hon chansen att berätta vem hon verkligen är.

2013-05-12 11:01

Daniella Nilervik är född 1987 och bor i Uppsala. Hon kommer ursprungligen från Småland men flyttade ner till Malmö efter sina socionomstudier i Östersund. Idag jobbar hon som socialsekreterare och tycker om att vara ute i naturen och fotografera.

2013-05-12 08:37

I filmen Skamlös beskriver Lisa Swahn sin uppväxt på ett nära och berörande sätt. Hon delar med sig av svåra barndomsminnen och berättar om sin bok och om musikens betydelse i hennes liv.

2013-05-11 14:24

När Anna var barn blev hon brutalt sexuellt utnyttjad av sina morbröder. När lilla Engla i Stjärnsund försvann och senare hittades mördad väcktes Annas egna mörka minnen till liv. I den här filmen berättar Anna om sökandet efter Engla och hur tragedin fick henne att övervinna sin egen rädsla och träda fram med vad hon själv hade varit med om.

2013-05-11 09:28

Under en svart sommarmånad när Berndt var 10 år förändrades hans liv. Han blev våldtagen av mannen som familjen hyrde sommarhus av och det fick svåra konsekvenser. Som vuxen blev en intensiv träning och mycket jobb hans sätt att förtränga minnena som fann inom honom.

2013-05-11 08:05

Sofia är uppvuxen i ett missbrukarhem. Hon hade knappt lärt sig att gå innan män förgrep sig på henne första gången. Våldtäkter, droger och misshandel tillhörde vardagen.

2013-05-10 14:27

Emelie är 18 år och pluggar till lärare. Från så tidigt hon kan minnas fram till det att hon var 10 år blev hon våldtagen och misshandlad av den man som mamman bodde ihop med. Det gick så långt att hon som 6-åring försökte ta sitt liv.

2013-05-09 11:02

Vid ett års ålder blev Barbro lämnad till ett fosterhem där hon bodde till hon fyllde 16 år. Under åren i hemmet blev hon utsatt för övergrepp av olika män, men det var hennes fosterfar som var den värsta förövaren. Han utsatte henne regelbundet från det att hon var 8 år.

2013-05-08 16:43

Fatou blev utsatt för sexuella övergrepp av olika personer i omgivningen som barn och i tidiga tonåren. Hela Fatou´s liv har varit en resa fylld av nya insikter av vad barndomen har fört med sig. Även om grunderna har bearbetats genom åren, så kommer det nya dimensioner på vad övergreppen har lett till i vuxenlivet.

2013-05-07 17:27

Konsekvenserna av de övergrepp Ewa utsattes för som barn blev förödande. Hon fick ett beroende av destruktiva relationer till män. Hon blev misshandlad både psykiskt och fysiskt. Hon blev kemiskt beroende av alkohol och narkotikaklassade läkemedel.

2013-05-01 13:26

När Maria såg sin pappa hålla hennes en månad gamla dotter i sitt knä brast något inom henne. Fragment av något fruktansvärt gjorde sig påmint, men hon behövde hjälp med att få fram sanningen.

2013-04-23 13:38

Under flera år blev Åsa utsatt för allvarliga övergrepp av en fastighetsskötare. Då var hon bara 9 år. Händelserna har präglat hela hennes liv och det gick så lång att hon tänkte ta sitt liv.

2013-04-12 08:54

Agneta blev utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa när hon var barn. För att skydda henne från pappans övergrepp placerade mamman henne på barnhem under en tid. Några av konsekvenserna i det vuxna livet blev rädsla, dålig tillit och problem med relationer.

2013-04-07 10:06

Eva är uppvuxen i ett kristet hem och blev utsatt för kränkningar av sin ingifta farbror. Han var medlem i missionsförbundet och de flesta hade stort förtroende för honom. Det var ingen som tog Eva på allvar och det var först när mannen antastade även andra barn som man förstod att något var fel.

2013-04-01 09:29

När Ulf var i 6-årsåldern blev han utsatt för övergrepp av en kvinna som bodde på samma kollektiv som han och hans familj. Det var först i 25-årsåldern Ulf insåg att han inte hade något ansvar i det som hände. Att bli utsatt för övergrepp som barn är illa nog, men att som liten pojke bli utsatt av en kvinna är extra skuldbeläggande och skamligt.

2013-01-01 08:43

Jonas Paulman växte upp under hårda förhållanden och i de svåraste stunderna sökte han sin tillflykt till skogen och träden. Som vuxen bestämde han sig för att vända sina negativa erfarenheter till något positivt och kreativt. Nu cyklar, paddlar och springer han land och rike runt för att uppmärksamma barns rättigheter i Sverige.

2012-12-16 13:34