Biografi & CV

Thor-Björn BergmanJag heter Thor-Björn Bergman och har jobbat som professionell filmare sedan 2005, men intresset för foto och film har funnits sedan jag var 12 och fick min första stillbildskamera.

Jag är utbildad inom ekonomi och musik, jag har jobbat som musiklärare och speciallärare, jag har haft ledande positioner inom databranschen och har arbetat som programmerare och systemutvecklare, jag har varit marknadskonsult och drivit egna företag sedan 18-årsåldern och jag har varit projektledare, coach och tränare inom svensk tennis.

Mina dagar är omsorgsfullt planerade och jag lever för mina projekt. Kanske är det en konsekvens av en barndom kantad av övergrepp, kanske är det tecken på diagnoserna jag fick som vuxen. Men egentligen spelar det ingen roll. Jag är den jag är och jag måste få göra saker på mitt sätt för att fungera.

Jag kom in i filmbranschen genom ett samarbete med Ola Ström (Solstollarna) och under de fem första åren producerade jag ett 100-tal reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder som exempelvis Europeiska Socialfonden, Malmö stad, Friskis & Svettis, Sparbanken Syd, Kullabergs Naturreservat och Röda korset. Det gick riktigt bra och uppdragen kom i strid ström.

Men sedan fick jag nog och kände att jag ville göra något mer. Kanske jobba med projekt där jag kunde använda mina barndomsupplevelser och min kunskap på ett konstruktivt sätt för att sprida information och hjälpa andra. Så jag startade Kanal 24 – en webb-tv-kanal med syfte att producera och visa film om utsatthet och dess konsekvenser. Hugo Stenbecks stiftelse nappade på idén och under tre år fick jag full finansiering för att producera material till sajten. Jag filmade, regisserade och klippte 55 filmer och reportage som sågs fler än 250 000 gånger av drygt 75 000 unika besökare. Nu har projektet upphört, men filmerna kan ses här på Kanal 100. Helt gratis.

2012 startade jag musikprojektet Konsert 2032 där målet är att jag ska göra en helhjärtad satsning för att bli en hyfsad trumpetare och kornettist. Det grundläggande målet är att senast 21 april 2032 (då jag fyller 75 år) släppa ett musikalbum där jag spelar i huvudsak egen trumpetmusik som jag ska skriva under resans gång, gärna i samarbete med andra kompositörer. Överskottet ska gå till en lämplig välgörenhetsorganisation.

Trumpet

I konkurrens med bl a höjdhopparen Patrik Sjöberg fick jag Trasdockans pris 2011. Priset delas ut årligen under Trasdockans dag på Medborgarplatsen i Stockholm till någon som har gjort ett extraordinärt arbete för utsatta barn. Året efter gick priset till Barnombudsmannen.

Hösten 2011 blev jag nominerad till Svenska Hjältar som är ett initiativ av Aftonbladet med syfte att hylla vanliga människor som gjort något ovanligt fantastiskt.

I december 2012 tilldelades jag det prestigefulla Stenbeckstipendiet på 50 000 kr för mina filmer och reportage. Utmärkelsen går till eldsjälar som arbetar mot mobbning/destruktiva normyttringar, för att öka respekten för barns röster eller mot våld.

Under våren 2017 fick jag, via föreningen Kidox, ekonomiskt stöd från stiftelsen Reach for Change för att producera två filmer om ensamkommande ungdomar. Projektet resulterade i filmerna ”För Sveriges skull” och ”Ismaili – pojken som slutade le”.

Jag har skrivit tre böcker, självbiografin Ängeln vid Hovs Hallar (2007), romanen Liams revansch (2012) och självbiografin Vid min sida (2016). Under hösten 2016 gav jag ut min första fotobok, Mitt paradis, med bilder från den skiftande naturen i trakterna kring mitt barndoms sommarparadis Skummeslövsstrand. Just nu skriver jag på min femte bok, romanen Gabriels sista resa.

Jag har F-skattsedel via mitt företag, jag är medlem i Journalistförbundet och har presslegitimation.

Thor-Björn Bergman
Filmare & producent

Thor-Björn Bergnan

CV

Utbildning

Grundskola. Ekonomiskt gymnasium. Studier i musikvetenskap, körledarpedagogik och ekonomi bland annat på Uppsala Universitet och Marknadsföreningen i Stockholm.

Utbildning och kurser

- Säljutbildning, fas 1,2 och 3
- Presentations- och avtalsteknik
- Affärsmannaskap
- Chefsutbildning
- Skyddsförarutbildning
- Tennistränarutbildning

Musikerfarenhet

- Sjungit i kammarkör och studiokör
- Medverkat vid 12 skivinspelning
- Spelat trumpet/kornett i ett 10-tal orkestrar
- Turnerat med körer/orkestrar i ett 10-tal länder
- Anlitad som pianist och dirigent av Rikskonserter i slutet av 70-talet
- Orkester- och körledare bl a för kören Återsken i slutet av 70-talet
- Komponerat orkestermusik, körmusik och musikaler

Övrigt

- Ordförande i Enköpings tennisklubb 1987-1988

Arbetslivserfarenhet 1976-1981

- Lackerare och punktsvetsare på Bahco Ventilation i Enköping
- Butiksbiträde på Domus Stormarknad i Enköping och Jönköping (Råslätt)
- Speciallärare på S:t Illiansskolan i Enköping
- Musiklärare på S:t Illiansskolan i Enköping och på Valstaskolan i Märsta
- Försäljare på Hansta Bilservice och Norrbottens Handels AB i Enköping
- Projektledare på Uppsala Läns Landsting

Arbetslivserfarenhet 1981-

1981-1982 | Teåman Konsult – Eget företag

Eget företag tillsammans med min bror.

- Bokföring och redovisning
- Dataregistrering och datoriseringsfrågor
- Konsultering vid nystart av företag

1983 | Databutiken – Föreståndare

Filial till Databutiken i Uppsala. Ansvarig för uppbyggnad och utveckling av ny återförsäljarverksamhet. Försäljningsauktorisation för IBM, Apple och Luxor Datorer.

- Budgetering, försäljning
- Strategier och analyser
- Marknadsföring, förhandlingar och inköp

1984 | Datumgruppen – VD

Samgående av fem olika dataföretag och bildande av Datumgruppen.

- Budgetering, försäljning till näringsliv och kommunal förvaltning
- Marknadsstrategier och koncerngemensamma aktiviteter
- Marknadsföring, förhandlingar och inköp

1985 | Luxor Datorer – Försäljningskonsulent

Erbjudande från Luxor Datorer via en ”head-hunter”. Återförsäljaransvar och säljledning för 40 återförsäljare i mellersta och norra Sverige.

- Utveckling och förädling av återförsäljarna
- Medlemskap i ÅF:s ledningsgrupper och ibland styrelser
- Marknads- och försäljningsstrategier

1986 | Nokia Information System – Regionchef

Regionansvar för Stockholm och norra Sverige. Ansvar för ÅF-verksamhet och i viss mån direktförsäljning.

- Budgetering och lönsamhetsanalyser
- Produktsortiment, inköp och förhandling
- Marknads- och försäljningsstrategier
- Utbildning av ÅF i affärsmannaskap och säljteknik

1987 | Altechgruppen – VD

Ansvar för utveckling av ett nytt och heltäckande koncept riktat till Sveriges återförsäljare av persondatorer.

- Affärsutveckling och utbildning
- Finansiering och import/exportfrågor
- Marknads- och försäljningsstrategier
- Marknadsundersökningar och marknadsanalyser

1988-1991 | Altech Business Development – President

Eget konsultföretag med verksamhet inom marknadsföring, personutveckling och resursökning inom management.

Verksamheten riktade sig i början i huvudsak till databranschen men marknaden växte till att även omfatta privat näringsliv och stat/kommun.

1991-1992 | Altech Business Development – President

Bildande av systerföretag i USA med etablering av verksamheten i södra Kalifornien. Huvudsaklig verksamhet är uppbyggnad och utveckling av Team Sweden Tennis Coaching. Även uppdrag inom näringslivet.

1993-1995 | Team Sweden – Ordförande, Huvudtränare

Operativt ansvar för organisationens utveckling och uppbyggnad. Ansvar för Team Sweden Pro Group bestående av några av Sveriges bästa 17-19 åringar. Ansvar för utveckling av ett datoriserat träningssystem för lansering på den internationella marknaden. Ansvar för dataavdelningen och organisationens utveckling inom IT och datakommunikation. Ansvar för Team Sweden Development Group bestående av 8 affärsområden och 35 områdesexperter.

1996-2006 | Active Coach AB – Coach, projektledare

Under perioden 1996-2002 kombinerade jag uppdraget med att vara resande tenniscoach åt Dan Stenqvist med att utveckla datasystem för bl a administration, projektplanering, marknadsplanering, analys och statistik. Totalt utvecklade jag ett 20-tal dataprogram som såldes i fler än 15 000 licenser.

2005-2007 | Solstollarna – Projektledare, fotograf

Arbetade som webbdesigner, stillbildsfotograf och filmare åt Ola Ström & Per Dunsö. Var delaktig som fotograf, filmare och assistent vid produktionen av dvd:n ”Solstollar och Toffelhjältar” (2006) och av dvd:n ”Ännu mer Solstollar och Toffelhjältar” (2007). Arbetade som projektledare vid tre utsålda återföreningskonserter på Victoriateatern i Malmö sommaren 2007. Producerade 25 korta webb-tv-program på Solstollarnas officiella hemsida.

2010-2012 | Kanal 24 – Filmare & producent

Arbetade som filmare och producent. Kanal 24 var en oberoende och ideell webb-tv-kanal, utan politisk eller religiös koppling, med uppdrag att granska och informera inom områdena övergrepp, utsatthet och dess konsekvenser. Projektet finansierades av Hugo Stenbecks Stiftelse. Producerade ett 50-tal kortdokumentärer, reportage och serier som sågs 250 000 gånger av fler än 75 000 unika tittare.

2006-2010 | Kanal 100 AB – Fotograf, filmare, producent & skribent

Arbetade som fotograf, filmare och skribent. Producerade musik och utvecklade webb-tv-lösningar för streamad video. Ansvarade för marknadsföring och införsäljning av tjänster och produkter till nya kunder och samarbetspartners. Utvecklade webbsidor. Producerade drygt 150 reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder som exempelvis Europeiska Socialfonden, Malmö stad, Friskis & Svettis, Frid & Freud, Sparbanken Syd, Kullabergs Naturreservat, Malmö brandkårs orkester, Kanal 24, Röda korset, Stockholm Tennis Academy, Buhres fisk, Speciality Coffee Assn. of Europe, CW Connecting World, PIKU, Mediaeffekt, Malmö stadsbyggnadskontor, Västra hamnen webb-tv och Dynamix Fighting Sports.

2011-2016 | Kanal100.se – Fotograf, filmare & producent

Arbetade som fotograf, filmare och redaktör. Slutade med kommersiella filmer och producerade enbart filmer och reportage för ideella föreningar, sociala musikprojekt och stiftelser. Startade webb-tv-kanalen kanal100.se som bl a innehåller ett urval av de filmer som gjordes under åren 2006-2010. Producerade ett 50-tal filmer inom områdena musik och barn- och ungas livssituation. Vid årsskiftet 2014/2015 passerades 1 miljon visningar.

2016-nutid | Kidox – Projektledare

Arbetar som projektledare med uppgift att sprida kunskap och information om barn och ungdomars situation i 2000-talets Sverige. Det ska ske genom interna och externa projekt inom områdena film, musik, foto och litteratur. Fyra viktiga uttryckssätt som ska gestaltas ur barnets perspektiv.

Konsultuppdrag

Mindre konsultuppdrag
Nedan följer en beskrivning av några mindre uppdrag som utförts av mig själv som konsult i Altech Affärsutveckling:

Databolaget AB: Framtagande av marknadsmaterial, säljledning etc
Enköpings Kommun: Starta-eget utbildningar, säljutbildningar och marknadsföring
Esselte System AB: Marknadsundersökningar, konkurrentanalyser, marknadsmaterial
Tilsys AB: Nyhetstidning, marknadsmaterial
Vallby-Institutet: Affärsidé. datastrategier, marknadsundersökningar
Svenska Bostäder: Utbildningar, personutveckling

Nedan följer en beskrivning av några större uppdrag som genomfördes av mig själv som konsult i Altech Affärsutveckling och Altech Business Development:

Peter Mörk AB – Managementkonsult

Arbetsuppgifterna var ansvar för avdelningen affärsutveckling och som utbildningskonsult. Uppdragen återfanns inom områdena affärsutveckling, företagsledning, personutveckling, datorer och personlig service.

Aagard Data AB (Amstrad Datorer) – vVD, operativt ansvarig

Uppdraget var tidsbegränsat i nio månader under 1990. Målsättningen var att ta fram beslutsunderlag för vidare satsning eller avveckling.

- Handlingsplaner, försäljningsstrategier, affärsidé och interna styrmedel
- Målsättningar, organisation, löner, budget, avtal, utbildning.
- Framtagande av ÅF-material och ÅF-strategier
- Produktstrategier, inköp och leveransberedskap
- ÅF-möten, ÅF-konferenser, kontakt med huvudkontoret i London

Sintra Hyrverk AB – VD

Framtagande av ett unik koncept inom persontransportbranschen som hette ”Kundprofilerad limousinservice”.

- Marknadsundersökningar, konkurrentanalyser, strategier, budgetering
- Marknadsmaterial, marknadsföring och försäljning
- Produktion av informationsvideo
- Inköp av vagnpark och prisförhandlingar
- Rekrytering, samordning av uppdrag, chaufförer, logistik etc.

Gorky Advertisment – President of international market

Ansvar för utveckling och initial marknadsföring av ett reklamkoncept riktat mot den internationella marknaden.

- Framtagande av marknads- och presentationsmaterial
- Bearbetning av multinationella företag gällande marknadsföring i Moskva
- Kund- och avtalsförhandlingar i bl a Ryssland, USA och Tyskland.

Intyg/rekommendationer

Pedagogkonsult Peter Mörck AB
Enköpings Kommun
Arbetsförmedlingen Enköping
Luxor Datorer AB
Nokia Information System
Stefan Eriksson
Enköpings Tennisklubb
Gorky Sweden Advertisment