Vuxit upp och blivit stor

Thor-Björn är inte riktigt som andra. Hans dagar är omsorgsfullt planerade och han lever för sina projekt. Kanske är det en konsekvens av en barndom kantad av övergrepp, kanske är det tecken på diagnoserna han fick som vuxen. Men egentligen spelar det ingen roll. Han är den han är och han måste få göra saker på sitt eget sätt för att överhuvudtaget fungera.

Thor-Björn har jobbat som professionell filmare sedan 2005, men intresset för foto och film har funnits sedan han var 12 år. Han halkade in i filmbranschen på ett bananskal och under de fem första åren producerade han ett 100-tal reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder. Sedan fick han nog och startade Kanal 24 och nätverket Army of survivors med syfte att producera och visa film om utsatthet och dess konsekvenser. Under tre år filmade, regisserade och klippte Thor-Björn 55 filmer och reportage som sågs fler än 250 000 gånger av drygt 75 000 unika besökare. Nu har projekten upphört, men filmerna kan ses här på Kanal 100. Helt gratis.

I den här filmen får du vara med under ett lokalt informationsmöte i nätverket Army of survivors. Alla medlemmar har själva varit utsatta för övergrepp som barn och Thor-Björn har låtit dem berätta sina historier på film. Nu ska de åka ut i Sverige och visa sina filmer i informations- och utbildningssyfte. I filmen berättar Thor-Björn också sin egen historia. Hur han blev utsatt som barn, om konsekvenserna det fick i det vuxna livet, om den första boken han skrev och hur han har kunnat använda sin erfarenhet och kunskap för att hjälpa andra. I filmen får du också smakprov från några av de filmen han har gjort. Ett år efter att filmen spelades in tvingades Thor-Björn lägga ner projekten på grund av dödshot mot hans 6-årige systerdotterson.

Artikel om dödshoten i Sydsvenskan

Filmfakta

Titel: Vuxit upp och blivit stor
Inspelad: 2012
Längd: 27 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman, Denny Eriksson, Berndt Kohlmann, Érica Zuleta m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Pehr Hasselrot, David Roxendal, Laszlo Schuszler