Tillbaka till Hjortsberga – dokumentären

Det är försommar och fåglarnas sång ligger som ett täcke över den lilla orten Hjortsberga mitt i Småland. I Sjöatorpssjöns blanka yta speglas de lite hotfulla molnen och det är dags för det årliga musiklägret för barn och ungdom som spelar brassinstrument. I över 40 år har lägret anordnats och under de senaste åren har platserna tagit slut redan tidigt på våren. För 11-årige Lucas är det första gången och han tycker att det ska bli både spännande och roligt att spela och träffa nya kompisar. Lucas längtar till studenten och vill bli lärare. För Stefan är det annorlunda. Han är chef på ett stort företag och var med på lägret för 35 år sedan. Då var han 13 år och hörde definitivt till de busigaste barnen. I filmen återvänder Stefan till Hjortsbergagården och besöket väcker många minnen från barndomens somrar.

Den svenska brassbandrörelsen är en relativt liten och sammansvetsad grupp av människor som brinner för att spela brassinstrument, alltså instrument som är gjorda av mässing. De flesta har någon koppling till frikyrkan och många av Sveriges brassband har fortfarande sina rötter där. Under de senaste tio åren har intresset för att spela brassinstrument stadigt minskat. Man har därför försökt bredda verksamheten och öka antalet brasspelande barn och ungdomar. Man har startat ett oberoende musikförbund, man har intensifierat samarbete med kommunala musik- och kulturskolor, flera nya brassband har sett dagens ljus och man anordnar tävlingar, festivaler och musikläger. Tyvärr har det generellt minskade intresset för att spela orkesterinstrument gjort det svårt att uppnå önskade resultat.

Vid årets fyra brasshöjdpunker märker man dock inte av det minskade intresset. Under Lilla brassfestivalen, Hjortsbergalägret, Sommarmusikskolan och Svenska Brassbandfestivalen sjuder det av aktivitet. Det hörs brassmusik från alla vrår och skrymslen och mängder av mäniskor i alla åldrar samlas för att spela, umgås och utvecklas tillsammans. De allra bästa orkestrarna och instruktörerna är där och det gemensamma intresset förenar och motiverar. Oavsett om man är nybörjare eller professionell musiker har man sin givna och betydelsefulla plats.

”Tillbaka till Hjortsberga” är en 58 minuters dokumentär om en av dessa årliga höjdpunkter. Filmen är producerad av filmaren och fotografen Thor-Björn Bergman som själv har sina rötter i brassbandrörelsen, men som lämnade både kyrkan och musiken för över 35 år sedan. Målet med filmen är att ge en inblick i en liten och udda musikrörelse som kämpar för att överleva.

”Det är en varm och trevlig film. Den professionella kvalitén och känslan ligger långt över mycket annat av det jag har sett. Pontus Torpvret, SVT.”

Filmfakta

Titel: Tillbaka till Hjortsberga – dokumentären
Inspelad: 2015
Längd: 58 min
Medverkande: Ulrik Ljungqvist, Emil Pettersson, Stefan Järvetun, Lucas Hjortlinger, Alma Lönn m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman