Ramonas resa

Ramona växte upp i ett litet samhälle i norra Bohuslän tillsammans med mamma, styvpappa och tre syskon. Mellan 6 och 12 års ålder blev hon sexuellt utnyttjad av sin styvpappa oftast när hennes mamma jobbade natt på hemsjukvården. Ramonas stora intresses var att spela fotboll och greja på gården tillsammans med familjen. Hon hade hand om många djur och de gav henne äkta kärlek.

Ingen utanför märkte att Ramona mådde dåligt och allt eftersom tiden gick utvecklades ett rollspel där den “lilla” Ramona kämpade för sitt liv på nätterna medan den “stora” Ramona försökte leva normalt på dagarna.

När Ramona var 20 år brast allt. Hon började gräva en grop inom sig själv och ju mer hon grävde desto mörkare blev hennes verklighet. Men till slut lyckades hon sätta stopp och kasta iväg spaden. Och hon insåg att där nere ville hon aldrig mer befinna sig. Ramona lyckades vända det negativa till något positivt och förstod att möjligheterna skulle komma bara hon omgav sig med positiva saker som likasinnade människor, djur, barn och musik. Allt annat skulle dra henne i fel riktning.

Idag är Ramona en sann entreprenör och driver tre olika företag som sysselsätter henne nästan dygnet runt. Och det är något hon älskar. Hennes största insikt är att alla människor har ett val, antingen det onda eller det goda. Och Ramona valde det goda och har gjort om sin livshistoria till något konstruktivt, något som kan hjälpa andra människor.

”När Thor-Björn Bergmans film ”Ramonas resa” rullar igång blir allt plötsligt så smärtsamt verkligt.”

Filmfakta

Titel: Ramonas resa
Inspelad: 2012
Längd: 58 min (teaser 4,23 min)
Medverkande: Ramona Byrö, Pia Hässlebräcke, Gunnel Brattberg, Ninnie Granfeldt m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman