Mitt paradis – bildspelsfilm

Jag har tillbringat varje sommar i mitt paradis sedan jag knappt kunde gå. Platsen har blivit min enda riktigt fasta punkt och varje gång jag kommer tillbaka efter en tids bortavaro skingras tankarna och de vardagliga problemen syns inte längre så viktiga. Det är något med trakten jag inte kan förklara. Det är som om naturen står i förbund med själen. Den svaga försommarvinden som får tallarna att viska, lukten av hav, daggfuktigt gräs. Och skog och sand och allt annat som hör paradiset till. Skummeslöv har blivit min trygga hamn, en säng där jag kan vila, ett arv att förvalta, ett ställe där skam och skuld har svårt att få fäste.

Tänk alla gånger som summan av paradisets intryck har sått frön i min hjärna, något som grott, vuxit och sedan mynnat ut i texter, musik och andra kreativa uttryck. Det mesta jag har skapat under livet har faktiskt sitt ursprung i paradiset, den här magiska platsen vid havet där friheten går hand i hand med barnet jag en gång var.

Jag ser mig själv i första hand som filmare och producent, men fotograferandet har alltid funnits där som ett starkt och viktigt uttryckssätt. Med bilderna i den här filmen har jag försökt tolka den magiska och ständigt skiftande naturen i trakterna kring min barndoms sommarparadis – Skummeslövsstrand i södra Halland.

Välkommen till mitt paradis!

Thor-Björn Bergman

”Dina bilder är alldeles enastående i sin skönhet!”

”Naturen är ett skådespel och du har fångat en liten del av detta i ett finstämt bildspel. Tack.”

”En riktigt häftig upplevelse att avnjuta – fantastiskt vackra bilder. Och vilket ljus du fångat.”

Filmfakta

Titel: Mitt paradis – bildspelsfilm
Inspelad: 2016
Längd: 4,43 min
Foto: Thor-Björn Bergman