Maximus den store – Avsnitt 1 – Tystnad, tagning

Valda delar från den här dokumentärserien ska i framtiden resultera i en 90 minuters dokumentärfilm. Varje avsnitt är en grovklippning och kommer att klippas ner ytterligare till ungefär 28 minuters längd innan produktionen påbörjas. Dokumentärfilmen ”Maximus den store” beräknas ha premiär 2032.

I dokumentärfilmserien Maximus den store får vi följa en pojkes långa och omtumlande resa från barndomens somrar på Västkusten till vuxenvärlden i storstan. Filmen tar avstamp när Maximus är sex år och då livet mest handlar om bad i havet, leksaker och om äventyr i skogen. Tillvaron är ett enda stort paradis utan bekymmer och allvarliga tankar. Men Maximus är ett sladdbarn och ganska snart börjar han identifiera sig med sina äldre bröder. Och det på både gott och ont.

Han vill ju vara som dem och inte bara den där gulliga och charmiga lilla pojken som alla ska leka och skoja med. Men samtidigt tycker han att det är lite läskigt att bli vuxen en dag, för då måste man ju betala saker själv. Och vad ska han egentligen satsa på för att lyckas och bli framgångsrik? Han har ju inga jättetalanger och han vill inte sticka ut från mängden. Inte för mycket i alla fall. Visst, han tycker om att sjunga och dansa, men är osäker på om han är tillräckligt bra. Tänk om han gör bort sig och folk börjar skratta. Det vore ju pinsamt.

Mamma och pappa säger att han måste ta sig för med någonting, skaffa sig en hobby eller ett intresse. Men vadå? Boxning är ju tabu och det spelar ingen roll hur mycket han än tjatar. Men en danskurs för nybörjare kanske kunde vara bra. Det är ju något han gillar. Men tänk om alla andra är duktigare? Då får han ju skämmas.

Nej, det är inte lätt att vara barn och samtidigt vilja bli stor. Tiden går och Maximus fortsätter att fundera på hur framtiden ska se ut. Och så plötsligt händer det. En sommar får han chansen att medverka i en musikvideo och tankarna på att bli artist börjar gro. Han får beröm för sin insats, men är osäker på sig själv. Är han tillräckligt bra och vill han verkligen lägga ner det engagemang som krävs? Maximus utför uppdraget med bravur och förstår att dörrar har öppnats. Han ser möjligheterna, men vågar han utmana sina rädslor?

Filmfakta

Titel: Maximus den store – Avsnitt 1 – Tystnad, tagning
Inspelad: 2007-2013
Längd: 45 min
Medverkande: Maximus Bergman, Thor-Björn Bergman, Julius Bergman, Josef Mauritzson, Lotta Bergman m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Julius Bergman, Jakob Ragnarsson, Maximus Bergman