För Sveriges skull

Den här filmen handlar om Morteza – en 17-årig flyktingpojke från Afghanistan som kom till Sverige från Iran som 15-åring under flyktingkrisen 2015. Filmen tar visserligen avstamp i de länder han flytt ifrån, men i första hand kretsar handlingen kring hans vardag i Sverige. Du får följa honom under en dryg sommarmånad i småstadsidyllen Laholm och i den tillvaro som blivit hans enda trygghet och fundament. Men hans livsvillkor är allt annat än enkla. Den långa väntan på besked om han får stanna i Sverige eller inte är en plåga. Vore det inte för nätverket av empatiska och hjälpsamma människor skulle han nog ha gett upp för länge sedan.

Morteza vill ogärna prata om sitt tidigare liv, men det går inte att ta miste på hur djupa sår historien har satt. Han bär på en sorg som överskuggar mycket av det som borde vara roligt och spännande i en ung människas liv. Och han är ständigt rädd för att tvingas tillbaka till landet han lämnade som 4-åring. Ett land han inte har någon som helst koppling till.

Den här filmen tar inte ställning till om Morteza har tillräckliga asylskäl eller inte utan vill istället lyfta fram det orimliga i att utvisa människor efter att de legalt bott över två år i Sverige. Staten borde ha förbrukat rätten att deportera asylsökande efter så lång tid. Filmen vill också berätta om en ung människa som skulle kunna vara en tillgång för Sverige. En person som kan tillföra något positivt och ses som en möjlighet istället för ett problem. Men så ser verkligheten inte ut idag. Och Morteza är inte ensam om sin situation. Många flyktingar som kom hit som barn drömmer om att få studera, att arbeta, att göra rätt för sig och få möjlighet att skapa en framgångsrik tillvaro. Att ta revansch på dåliga livsvillkor, på orättvisor och på det samhälle som ofta ser flyktingar och invandrare som en framtida härdsmälta för Sverige. Många av dem skulle kunna blomma ut om de bara fick chansen. Och de är nog inte så annorlunda oss själva som man kanske kan tro.

SAGT OM FILMEN:

”Så gripande”
”En fantastisk film”
”Verkligen ett inslag som kan delas i upplysningssyfte”
”En fin och varm film”
”Ett vackert personporträtt”
”Väldigt imponerad och berörd, inte ett öga torrt”
”En film som berörde mig på djupet”
”Vilken fantastisk film du gjort. Så mycket igenkänning”
”Gripande dokumentärfilm om en ensamkommande flyktingpojke”
”Blev djupt berörd när jag såg filmen”
”Missa inte denna film. Den är gripande och värd att se”
”En fantastiskt välgjord och vacker film”
”En jättefin film”
”Jag satt som klistrad hela filmen. Imponerad.”

Filmfakta

Titel: För Sveriges skull
Inspelad: 2017
Längd: 57 min
Medverkande: Morteza Sharefi, Sanela Becovic, David Guvå, Karin Bertling, Conny Strömberg, Carola Malmsjö, Marie-Louise Berntsson, Cajsa-Stina Sedgol och Elin Lundgren
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman