I årets reportagefilm från Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo bjuder vi som vanligt på lite glimtar från den roligaste helgen i brassbandsverige. Den här gången är det Emelie Palmquist som befinner sig bakom kameran och Thor-Björn Bergman som sitter framför klippdatorn.

2019-01-20 05:37

I den här dokumentärserien med utvalda minutkorta avsnitt får vi följa Thor-Björns filur under uppväxtåren på västkusten.

2018-08-20 06:55

Ismaili var 16 år när han kom till Sverige från Iran under flyktingkrisen 2015. Han är född i Afghanistan, men flydde till Iran tillsammans med sin mamma efter att pappan hade dödats av Talibaner. Då var Ismaili bara 5 år. I Iran var han tvungen att arbeta. Han bodde ofta på gatan och hans styvpappa slog och förödmjukade honom så fort det fanns en godtycklig anledning. Och Ismaili trakasserades för att han vågade gå sin egen väg. Som 14-åring blev han tagen av polisen för att han bar ett halsband med ett kors på. Det blev upptakten till planerna på en tryggare tillvaro någon annanstans. Ett år senare började den långa resan mot Europa och ett förhoppningsvis bättre liv.

”Berör in i hjärtat. Vackra bilder, starka känslor, verklighet.”
”Bra och tänkvärd film.”
”Denna film skulle alla se!”
”En film som berättar om hur livet kan se ut som ensamkommande och väntan på att våra myndigheter ska ta beslut. Måste ses!”
”Fantastiskt med all medmänsklighet, det är en glädje och en sorg, alla känslor hela tiden.”
”Thor-Björns filmer – berörande, intressanta.”
”Starkt berörande. Fin stämning. Blir så ledsen när man tänker på alla dessa ungdomar i sin oro, rädsla och vilsenhet.”
”Gripande dokumentärfilm om ensamkommande Ismaili.”
”Thor-Björns filmer om ensamkommande är inte bara filmer, de är poesi! Se dem!”

2018-04-20 03:00

Lilla Brassfestivalen är en musikhelg för barn och ungdomar som spelar brassinstrument på musik- och kulturskolor eller i minibrass, kornettskola eller annan orkester. Hur mycket eller lite man kan spelar ingen roll, huvudsaken är att man vill lära sig mer på sitt instrument och att man vill göra det tillsammans med andra.

2018-04-09 03:43

”Det är få vänner som inspirerat och uppmuntrat mig så mycket som Ola Ström. Tack vare honom har jag idag arbetat som filmare i mer än 10 år och gjort över 200 filmer”.

Orden kommer från filmaren Thor-Björn Bergman som har Ola att tacka för mycket. Som en liten hyllning till sin vän klippte han ihop den här filmen till Olas 70-årsdag 21 februari 2018.

”Vilket otroligt arbete du gjort, jag är helt överväldigad. Den här filmen är ju mycket roligare att se än Gerttens film, om han ursäktar. Och oj, vad många som tyckt om filmen, som blivit både rörda och berörda. Själv ser jag den varje dag, tycker du gjort ett så bra lite ovanligt låtval, och klippt ihop fint, inte minst Tusen bitar dom ju är min egen favorit. Jag är dig evigt tacksam, för det var mycket som var fantastiskt att få se, du är väldigt begåvad och har ett synnerligen gott omdöme, inte alla förunnat som bekant.” OLA STRÖM

2018-02-21 03:00

Den här filmen handlar om Morteza – en 17-årig flyktingpojke från Afghanistan som kom till Sverige som 15-åring under flyktingkrisen. Filmen tar visserligen avstamp i de länder han flytt ifrån, men i första hand kretsar handlingen kring hans vardag i Sverige. Du får följa honom under en dryg sommarmånad i småstadsidyllen Laholm och i den tillvaro som blivit hans enda trygghet och fundament. Men hans livsvillkor är allt annat än enkla. Den långa väntan på besked om han får stanna i Sverige eller inte är en plåga. Hans vänner liknar det vid psykisk misshandel. Vore det inte för nätverket av empatiska och hjälpsamma människor skulle han nog ha gett upp för länge sedan.

”Så gripande”
”En fantastisk film”
”Verkligen ett inslag som kan delas i upplysningssyfte”
”En fin och varm film”
”Ett vackert personporträtt”
”Väldigt imponerad och berörd, inte ett öga torrt”
”En film som berörde mig på djupet”
”Vilken fantastisk film du gjort. Så mycket igenkänning”
”Gripande dokumentärfilm om en ensamkommande flyktingpojke”
”Blev djupt berörd när jag såg filmen”
”Missa inte denna film. Den är gripande och värd att se”
”En fantastiskt välgjord och vacker film”
”En jättefin film”
”Jag satt som klistrad hela filmen. Imponerad.”

2018-02-20 03:00

Peter är 5 år. Han vill så gärna se nyårsfyrverkeriet vid 12-slaget, men pappa är benhård. Bums i säng. Men Peter blåser pappa på sitt eget finurliga sätt.

2018-01-02 20:31

I årets reportagefilm från Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo bjuder vi på glimtar från helgen och blickar fem år bakåt i tiden. Du får möta två brassbandlegender, Jan Bohman och Rolf Johansson, som berättar om vad som har hänt sedan 2012 och om hur livet ser ut idag. I reportaget medverkar även Annie Ljungqvist, både som 11- och 16-åring. Carina Bigelius berättar om bakgrunden till att deras minibrass har så många musikanter från Eritrea och Berit Palmquist kåserar kring årets festival, kommenterar förra årets tronbyte och avslöjar det hon är mest nöjd med sedan festivalen etablerades 1982. Du får också lyssna på smakprov från tävlingens olika divisioner samt se klipp från galakonserten med Solna Brass och Harmonic Brass.

2017-12-07 04:39

Paul Duffy är välkänd inom den svenska brassbandrörelsen då han flitigt anlitas som gästsolist och instruktör. För ett par veckor sedan släppte han sitt första soloalbum med i huvudsak egen musik. På skivan trakterar Paul inte mindre än 25 olika instrument och i titellåten ”Only Just Begun” spelar han alla instrument i en brassbanduppsättning. Något som troligtvis aldrig har gjorts tidigare.

”The film was very very beautiful! Congratulations. You really make great films.”

2017-05-26 03:00

I den här filmen får du vara med under ett lokalt informationsmöte i nätverket Army of survivors. Alla medlemmar har själva varit utsatta för övergrepp som barn och Thor-Björn har låtit dem berätta sina historier på film. Nu ska de åka ut i Sverige och visa sina filmer i informations- och utbildningssyfte. I filmen berättar Thor-Björn också sin egen historia. Hur han blev utsatt som barn, om konsekvenserna det fick i det vuxna livet, om den första boken han skrev och hur han har kunnat använda sin erfarenhet och kunskap för att hjälpa andra. I filmen får du också smakprov från några av de filmen han har gjort. Ett år efter att filmen spelades in tvingades Thor-Björn lägga ner projekten på grund av dödshot mot hans 6-årige systerdotterson.

2017-05-12 19:33

Det är försommar och fåglarnas sång ligger som ett täcke över den lilla orten Hjortsberga mitt i Småland. I Sjöatorpssjöns blanka yta speglas de lite hotfulla molnen och det är dags för det årliga musiklägret för barn och ungdom som spelar brassinstrument. I över 40 år har lägret anordnats och under de senaste åren har platserna tagit slut redan tidigt på våren. För 11-årige Lucas är det första gången och han tycker att det ska bli både spännande och roligt att spela och träffa nya kompisar. Lucas längtar till studenten och vill bli lärare. För Stefan är det annorlunda. Han är chef på ett stort företag och var med på lägret för 35 år sedan. Då var han 13 år och hörde definitivt till de busigaste barnen. I filmen återvänder Stefan till Hjortsbergagården och besöket väcker många minnen från barndomens somrar.

”Det är en varm och trevlig film. Den professionella kvalitén och känslan ligger långt över mycket annat av det jag har sett. Pontus Torpvret, SVT.”

2017-03-24 06:22

Ramona växte upp i ett litet samhälle i norra Bohuslän tillsammans med mamma, styvpappa och tre syskon. Ramonas stora intresses var att spela fotboll och greja på gården tillsammans med familjen. Hon hade hand om många djur och de gav henne äkta kärlek. Ingen utanför märkte att Ramona mådde dåligt och allt eftersom tiden gick utvecklades ett rollspel där den “lilla” Ramona kämpade för sitt liv på nätterna medan den “stora” Ramona försökte leva normalt på dagarna.

”När Thor-Björn Bergmans film ”Ramonas resa” rullar igång blir allt plötsligt så smärtsamt verkligt.” TIDNINGEN BOHUSLÄNNINGEN

2017-02-07 17:23

I filmen ”Vem lyssnar på Ella?” berättar en mamma om dagen då hon för första gången började misstänka att något inte stod rätt till med sin 3-åriga dotter Ella. Mamman hade varit frånskild sedan ett par år och när dottern kom tillbaka från umgänge med pappan började hon uppträda konstigt och säga saker som inte var normalt för ett barn i hennes ålder.

”Årets viktigaste film.” BRY Barns Rättskydd

2017-01-15 21:11

”Trumpetaren som inte fick nog” är ett personporträtt av trumpetaren Bo Nilsson, en beundransvärd och framgångsrik trumpetlärare som har undervisat en rad av världens främsta trumpetare, bl a Håkan Hardenberger och Ole Edvard Antonsen. I filmen medverkar Bo Nilsson, Håkan Hardenberger och några nuvarande elever.

2016-12-19 03:00

I den här lilla julhälsningen spelar musikgruppen Thorz Quartet en julmelodi och önskar god jul. I gruppen ingår de lätt schizofrena bröderna Thor-Björn, Thor-Sten, Thor-Ben och Thor-Wald.

2016-11-25 09:26

När Érica var 4 år adopterades hon från Colombia till en familj i Sverige. Mannen i familjen var pedofil och han förgrep sig på henne från i princip första dagen. Varje natt i mer än 9 års tid kom pappan ner till hennes rum och hennes barndom blev till ett helvete.

2016-11-09 07:37

För några dagar sedan satte jag mig i studion för att skriva en sång om hur jag känner. Men det blev ingen sång. Det blev ett instrumentalt musikstycke om tillvaro och känslor. Ibland uppe bland molnen, ibland djupt inne i skuggorna.

2016-11-06 07:52

I slutet av juni svängde vi förbi Hjortsberga för att kolla in det årliga musiklägret för barn och ungdom mellan 10 och 16 år.

2016-11-06 07:01

En sång av Thor-Björn Bergman.

2016-10-21 08:59

En sång av Thor-Björn Bergman.

2016-10-21 08:44

Med bilderna i den här filmen har Thor-Björn Bergman försökt tolka den magiska och ständigt skiftande naturen i trakterna kring hans barndoms sommarparadis – Skummeslövsstrand i södra Halland.

”Dina bilder är alldeles enastående i sin skönhet!”

”Naturen är ett skådespel och du har fångat en liten del av detta i ett finstämt bildspel. Tack.”

”En riktigt häftig upplevelse att avnjuta – fantastiskt vackra bilder. Och vilket ljus du fångat.”

2016-10-21 06:25

Halmstad Brass startade 1972 och håller till i en rivningsfastighet i södra Halmstad.

2016-09-23 06:04

Hur bär man sig åt för att starta ett nytt brassband med 30 medlemmar på mindre än en månad? I serien ”Nyfiken på” berättar eldsjälen Holger Axell hur det gick till.

2016-09-23 06:00

Den här filmen bygger på ett autentiskt samtal mellan en 8-årig pojke och en socialsekreterare.Pojken berättar detaljerat vad hans pappa utsätter honom för och efter samtalet går socialsekreteraren in till sin kollega och redogör för vad pojken har berättat.

2016-09-14 08:44

När Joakim var barn utsattes han regelbundet för misshandel av sin alkoholiserade mamma. Övergreppen har påverkat en stor del av hans liv och idag använder han sin kreativitet till att bearbeta den smärta han fortfarande bär inom sig.

2016-09-13 11:33

I det andra avsnittet av dokumentärserien ”Så långt vingarna bär” får vi följa trumpetaren Filip Draglund under två dagar i samband med finalen i Sveriges största solisttävling för unga musiker, Solistpriset. I avsnittet medverkar även finalisterna David Huang och Frida Fredrikke Waaler Waervågen samt trumpetläraren Bo Nilsson.

2016-09-05 19:20

Många av de som inte känner Anders höjer på ögonbrynen när de hör om hans projekt. Att ge ut ett soloalbum med egna poplåtar samma år som man fyller 50 både förvånar och väcker nyfikenhet. Enligt popbranschens normer och regler är det galenskap, men varför ska samhällets snedvridna åldersfixering begränsa vad man ska göra eller inte göra?

2016-05-25 03:00

Så här en vecka efter årets största brasshändelse släpper vi reportaget från Svenska Brassbandfestivalen 2016.

2016-05-21 04:18

I serien ”Pojken, musiken och drömmarna” får vi följa Ludvig Jynnesjö under några år då han tar viktiga musikaliska beslut inför framtiden. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men frågan är fortfarande om ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument. Och hur är det med drömmen att bli konsertpianist. Lever den kvar?

”Filmen var verkligen fint gjord. En välbalanserad helhet.”

”Fantastiskt fin skildring! Du är verkligen duktig på att lyfta fram och spegla på ett fint sätt.”

2016-05-11 08:00

Så här på ålderns sensommar har jag börjat fundera på saker som inte hade så stor innebörd när jag var yngre. Något som har berört och påverkat mig under de senaste åren hände för ungefär 25 år sen. Då blev jag självklart förtvivlad och sorgsen, men jag gick vidare och trängde undan känslor och tankar. Och så begravde jag allt djupt inom mig och berättade aldrig för någon. Men för några år sen, när en liten kille på knappt ett år kröp upp i famnen på mig, kom allt tillbaka./Thor-Björn Bergman

”Tårarna började trilla, så fint och stämningsfullt. Bild och ton gick rakt in i hjärtat! Tack!”

”Tack för att jag fick höra melodi och text med fantastisk filmatisering. Gråter igen.”

”Fantastiskt vacker, sorglig, hoppfullt, levande och starkt berörande!”

”En jättestark låt med en lika stark video!”

2016-04-06 07:56

Idag är Josefs liv kantat av mycket tacksamhet. Men det har inte alltid varit så. Efter en orolig uppväxt i ett frireligiöst hem, där han ständigt bar på en skräck att en dag brinna i helvetet, hittade han som tonåring svaret i alkoholen och narkotikan. Det gick så långt att han en dag tvingades välja mellan döden eller livet.

2016-04-01 13:11

I dokumentärfilmserien Maximus den store får vi följa en pojkes långa och omtumlande resa från barndomens somrar på Västkusten till vuxenvärlden i storstan. Filmen tar avstamp när Maximus är sex år och då livet mest handlar om bad i havet, leksaker och om äventyr i skogen. Tillvaron är ett enda stort paradis utan bekymmer och allvarliga tankar. Men Maximus är ett sladdbarn och ganska snart börjar han identifiera sig med sina äldre bröder. Och det på både gott och ont.

2016-03-06 03:00

Det är inte alla filurer som får en alldeles egen sång på sin 3-årsdag. En sång direkt från hjärtat. Men Thor-Björns filur fick det. Så mycket betyder han för honom. Förutom blodsbanden så är det något annat mycket större och oförklarligt som förenar dem.

2016-01-30 12:02

Lilla Brassfestivalen är en musikhelg för barn och ungdomar som spelar brassinstrument på musik- och kulturskolor eller i minibrass, kornettskola eller annan orkester. Hur mycket eller lite man kan spelar ingen roll, huvudsaken är att man vill lära sig mer på sitt instrument och att man vill göra det tillsammans med andra.

2016-01-15 06:18

Man kan tro att den här filmen bara handlar om tennis. Men så är det faktiskt inte. Den handlar också om barndomsdrömmar, visioner, vänskap över generationer och mod att försöka förverkliga idéer som vuxit ur utsatthet och smärta. I den här filmen får du följa med på en annorlunda resa som få människor har upplevt eller ens skulle komma på tanken att försöka förverkliga. Filmen kommer garanterat att inspirera dig och kanske får du mod att försöka förverkliga just den där drömmen som du bär på.

2016-01-15 03:00

Den här dokumentärserien handlar om Ludvig – en ovanlig 12-åring med stora drömmar. Vi får följa honom under några år då mycket händer i hans liv. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument?

”Vilken fin dokumentär. Välbalanserad, både respektfull och personlig, både rolig och allvarlig. Konstnärligt, kreativt och talangfullt skapad.” SOFIA

2016-01-02 09:25

I den här reportagefilmen berättar trumpetaren Michael Andréasson om varför han valde trumpet som sitt instrument och hur vardagslivet som professionell musiker kan se ut. Vi får följa med på inspelningen av hans andra soloalbum, hem till bostaden utanför Enköping och till Nordiska musikgymnasiet i Stockholm där han har lektioner med sina elever.

2015-12-30 09:15

Har du någon gång känt knackningar i ditt inre? Knackningar som stegrat och blivit hårda slag på ditt hjärtas dörr. Har du någon gång undrat vem det är?

Svaret får du kanske i musikvideon till Thor-Björn Bergmans och Josef Mauritzsons låt ”Vid min sida”.

2015-12-03 06:28

Det tog tio år för Immanuel Brass från Enköping att bli redo för att vara med i Svenska mästerskapen i brassband. Men det har varit delade meningar inför beslutet. En del medlemmar i orkestern tyckte att det var jättenervöst, medan andra såg fram mot tävlingarna med glädje. Det viktigaste var dock inte resultatet, det var alla överens om, utan att de skulle bli inspirerade, ha roligt och utvecklas som både musikanter och brassband.

2015-11-13 03:00

I dokumentärfilmserien Maximus den store får vi följa en pojkes långa och omtumlande resa från barndomens somrar på Västkusten till vuxenvärlden i storstan. Filmen tar avstamp när Maximus är sex år och då livet mest handlar om bad i havet, leksaker och om äventyr i skogen. Tillvaron är ett enda stort paradis utan bekymmer och allvarliga tankar. Men Maximus är ett sladdbarn och ganska snart börjar han identifiera sig med sina äldre bröder. Och det på både gott och ont.

2015-10-10 03:00

I den här dokumentärserien med utvalda minutkorta avsnitt får vi följa Thor-Björn och hans filur under uppväxtåren på västkusten.

2015-08-04 06:41

I det femte avsnittet får vi följa med bakom kulisserna några dagar före Filips diplomkonsert med Helsingborgs Symfoniorkester. I avsnittet får vi vara med när han träffar dirigenten för första gången och vid Filips första möte med orkestern. Några timmar före konserten berättar Filip om de känslor och tankar som snurrar i hans huvud och om vad han tagit med sig under den period som serien spelats in. Under avsnittets gång får vi också smakprov från Filips uruppförande av Benjamin Staerns nyskrivna trumpetconcertino Surprise!. I avsnittet medverkar även tonsättaren Benjamin Staern och gästdirigenten Nazanin Aghakhani.

2015-07-31 05:27

Lek med drönaren.

2015-07-10 21:09

I samband med trumpetaren Filip Draglunds diplomkonsert med Helsingborgs Symfoniorkester i april 2015 så gjorde Thor-Björn Bergman en kort intervju med gästdirigenten Nazanin Aghakhani.

”I realy think Thor-Björn Bergman are an amazing artist. The best ”Movie”-man I was happy to work with so far!” NAZANIN AGHAKHANI

2015-06-11 09:47

Det är så äckligt att folk måste dö och bara lämna. Det säger 11-åriga Maximus när han inser att hans 90-åriga farmor inte kommer att finnas kvar så länge till. Maximus är yngst av åtta barnbarn och det skiljer 80 år mellan honom och farmor, men de starka banden sträcker sig långt bortom åldersskillnad och livserfarenhet.

”En mycket kärleksfull dokumentär som gestaltar en kraftfull kvinna och hennes betydelse över generationsgränser. Jag är imponerad och gripen!” BENGT SÖDERSTRÖM

2015-06-01 09:21

Den 29 april var det hyllningskonsert på Palladium i Malmö för den nu 75-årige trumpetläraren Bo Nilsson. Bo har undervisat flera av världens främsta trumpetare och han har nu på egen begäran valt att lämna sitt arbete som lärare på Musikhögskolan i Malmö. Konserten och den efterföljande festen på Konserthusets restaurang anordnades för ett 80-tal specialinbjudna gäster bestående av bl a trumpetare, trumpetlärare och vänner från många delar av världen.

2015-06-01 07:30

Alhems hörna är en återkommande programserie där tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem pratar om aktuella rättsfall och händelser som anknyter till övergrepp, utsatthet och dess konsekvenser.

2015-05-26 10:56

I den här musikvideon gästas Josef Mauritzson av rapparen Dogge Doggelito. Under våren 2013 låg låten tio veckor på Dalatoppen, åtta av dessa på första plats.

2015-05-25 12:27

Fram till det att Lars fyllde 15 utsattes han regelbundet för sexuella övergrepp av ett elitistiskt gäng pedofiler bestående av bl a läkare, psykiatriker, psykologer, skolpersonal och myndighetspersoner.

2015-05-25 07:20

Den här musikvideon handlar om ett starkt minne under Josefs mörkaste stunder när han var fast i sitt missbruk. Han var ute i skogen och plockade svamp med sin pappa och kunde plötsligt inte längre se några färger. Allt visade sig i gråskala och Josef blev livrädd. Han trodde att han var död och skulle hamna i tillståndet för gott.

2015-05-13 21:17

Eva Kornhall är advokat och arbetar med tung familjejuridik över hela Sverige. Hon brinner speciellt för rättsfall där barn hamnat i kläm exempelvis i vårdnadstvister. I den här filmen berättar Eva om sitt arbete och om sitt engagemang för att barnens berättelser ska tas på allvar och inte tystas ner.

2015-05-13 10:16

Thor-Björn har ofta frågat sig om hans starka band till sin barndoms sommarparadis är unika. Är hans ständiga längtan bara ett substitut för något han har förlorat eller är platsen verkligen så där underbar som han minns i sina drömmar. I filmen ”Längtan till Skummeslöv” återvänder Thor-Björn för att söka svaren.

2015-05-08 07:12

I det fjärde avsnittet får vi träffa den prisbelönte och hyllade tonsättaren Benjamin Staern som är kompositör av den nyskrivna trumpetconcertino som Filip ska uruppföra under sin diplomkonsert med Helsingborgs symfoniorkester 26 april. I avsnittet får vi också följa med Filip till Malmö när han i början av hösten får känna på solostämman för första gången. Ett drygt halvår senare, när det bara är några veckor kvar till konserten, är det dags för Filips sista möte med Benjamin innan orkesterrepetitionerna kör igång. Filip berättar också vad som hänt sedan höstens ”Hör och häpna”-konsert och om förväntningar inför sin diplomkonsert.

2015-04-22 05:29

Lilla Brassfestivalen är en musikhelg för barn och ungdomar som spelar brassinstrument på musik- och kulturskolor eller i minibrass, kornettskola eller annan orkester. Hur mycket eller lite man kan spelar ingen roll, huvudsaken är att man vill lära sig mer på sitt instrument och att man vill göra det tillsammans med andra.

2015-04-03 08:55

Svenska Brassbandförbundets ordförande, Berit Palmquist från Torsby, har tilldelats Wermländska sällskapet i Stockholms kulturstipendium 2015 för sina musikaliska insatser. Berit får stipendiet för att hon med stort engagemang och fokus på kvalitet har utbildat, utvecklat och lett blåsmusiker på central och lokal nivå.

2015-03-31 16:06

Allt började i en lagård i Älvsåker 1965. Idag är Einarssons Bil i Kungsbacka ett etablerat familjeföretag som drivs i andra generationen av syskonen Tomas och Marie. Dom förstod tidigt att det inte handlade om ett vanligt arbete, utan om en livsstil. Den viktigaste lärdomen från pappa Bengt är att hålla det man lovar och alltid försöka överträffa kundens förväntningar. Då skapas långsiktiga relationer och kunden känner sig som en i gänget. Välkommen du också!

2015-01-23 15:32

”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om trumpetaren Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är en av få personer som erbjudits diplomutbildning vid både musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Filip har fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag bl a för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger.

2015-01-16 07:08

I årskrönikan för 2014 sammanfattar Thor-Björn det gångna årets höjdpunkter och visar glimtar från filmer han gjort. Han nördar ner sig i övning, embouchure och resultat, men lyfter också fram de personer som inspirerar honom till att fortsätta. Exempelvis Bo Nilsson och Håkan Hardenberger som dessutom avslöjar vad de tycker om brassband.

2015-01-06 07:37

Den här reportagefilmen innehåller glimtar från 2015 års brassbandfestival i Värnamo, årets häftigaste och roligaste helg för brassmusiker och brassbandälskare. I filmen får du smakprov från tävlingens olika divisioner, höra intervjuer och se härliga brassmiljöer.

2014-11-30 03:00

Lek med effekter i Sony Vegas.

2014-11-16 15:58

När man är på restaurang och möts av dålig service är det lätt att tänka mörka tankar.

2014-11-16 15:46

Det här reportaget innehåller glimtar från 2014 års brassbandfestival i Värnamo, årets häftigaste och roligaste helg för brassmusiker och brassbandälskare. I reportaget få du också stifta bekantskap med Josef Holm, en cool och jätteduktig 10-årig filmare som definitivt kommer att låta höra talas om sig i framtiden.

2014-11-14 03:00

I det tredje avsnittet av dokumentärserien ”Så långt vingarna bär” får vi följa trumpetaren Filip Draglund under förberedelserna till den första konserten i serien ”Hör och häpna” på Musikaliska i Stockholm. I avsnittet får vi också träffa fyra av Filips lärare. Två lärare på Musikhögskolan i Malmö där Filip studerar just nu och två lärare från barndomen.

2014-11-12 05:29

When Thor-Björn was 15 his future dreams was crushed. But as an adult, he decided to realize them anyway. Two dreams came true and when he was 55, he took up where he left off as a child. He began his latest journey with the feeling of never letting the old dreams die.

2014-09-21 10:23

Årets roligaste och mest utvecklande vecka. Och definitivt den jobbigaste. Det sa flera av deltagarna efter årets sommarmusikskola i Jönköping. En hel vecka tillbringade de tillsammans, ett 60-tal blåsmusiker i åldern 14-75 år med samma musikintresse och samma strävan att vilja utvecklas. Och alla hade de ett gemensamt mål: Att under en vecka lära sig en rad svåra orkesterstycken och framföra dessa på en avslutningskonsert.

2014-09-19 03:00

När Thor-Björn var 12 år ville han inte leva längre. En barndom kantad av övergrepp hade satt sina spår och när hösten kom och det var dags att åka hem till Mellansverige efter en sommar i paradiset cyklade han ut till Hovs Hallar och vandrade upp till den där speciella klippavsatsen. Det var där det skulle ske och ingen annanstans. Men ödet ville annat och han hittade kraft att gå vidare. Trots allt.

2014-09-15 19:55

Intresset för att spela brassinstrument har stadigt minskat de senaste tio åren. Nu har flera musikhögskolor tagit bort sina instrumentalpedagogiska utbildningar och ersatt dem med ämneslärarutbildningar där eleverna får studera fler allmänna ämnen och får mindre tid för sina instrument. I det här reportaget medverkar elever och lärare på Musikhögskolan i Malmö med tankar och idéer kring utbildning och framtid.

2014-06-09 08:27

Konsert 2032:s knattereporter Maximus Bergman drar vinnarna av tio signerade exemplar av trumpetaren Michael Andréassons nya soloalbum ”Love of my life”.

2014-05-15 19:23

Kjell-Åke har alltid längtat efter en pappa. Hans biologiska pappa försvann redan efter ett år och när Kjell-Åke som vuxen sökte upp honom och stämde träff dök han aldrig upp. Kjell-Åkes första styvpappa misshandlade honom och den andra förgrep sig på honom.

2014-04-13 11:36

Paul Duffy är multiinstrumentalist och kommer från Liverpool i England. Under sju år var han solist och soprankornettist i Black Dyke Band, ett av världens bästa brassband, men nu har han lämnat bandet och arbetar som frilansande musiker.

2014-03-29 09:03

Vid Lilla Brassfestivalen samlas över 100 barn och ungdomar för att musicera och ha roligt tillsammans. Här får de minsta ta lite större plats och nybörjarna är lika viktiga som de som spelat många år. Barnen ser upp till sina förebilder och ungdomarna känner igen sig i nybörjarna. Alla har ju börjat på samma nivå en gång.

2014-03-23 07:22

Den 13 mars 2011 gick André Gjörling bort, hastigt och oväntat. Han blev bara 41 år. André var nog mest känd från sina roller som Peter i Solstollarna och som Oliver i Toffelhjältarna och på senare år som Ulf Lindström i TV4:s ”Skilda Världar”. Under de sista åren sjöng och spelade han irländsk folkmusik i bandet Pure Malt.

2014-03-13 08:45

Konsert 2032:s knattereporter Maximus Bergman drar vinnarna av tio signerade exemplar av Fredrik Swahns kritikerrosade album ”Ut i livet”.

2014-02-06 08:32

I den här reportagefilmen berättar brassbandlegenden Janne Bohman om sitt liv som nybliven pensionär. Blev det som han hade tänkt sig och vad gör han egentligen om dagarna?

2014-01-09 11:15

Här är årskrönikan för 2013 där ni får en inblick i projektet Konsert 2032 och i Thor-Björn Bergmans strävan efter att släppa fram barnet inom sig och samtidigt söka sina musikaliska rötter. I reportaget sammanfattar han det gångna årets höjdpunkter och visar glimtar från filmer han har gjort.

2014-01-03 11:23

Att stå ute vid Kullens fyr och se ut över havet och de branta klipporna är en skönhetsupplevelse, vilken tid på året man än kommer.

2014-01-03 10:16

På Kullaberg domineras skogarna av såväl barr- som lövträd, men här finns också rester av enbevuxna ljung- och fäladsmarker, åker och äng.

2014-01-03 09:49

Himmelstorp är en fyrlängad korsvirkesgård vid foten av Kullaberg. De nuvarande byggnaderna härstammar från 1800-talets förra hälft och är förklarade som byggnadsminne.

2014-01-02 22:37

Göta Brass Band startades av ett gäng brassnördar. Orkestern består av musiker från hela Götaland, allt från musikhögskolestudenter till musiklärare och ambitiösa amatörer. Alla har samma passion – de älskar att spela brassband.

I den här filmen får du följa orkestern under ett halvår när de förbereder sig för att tävla i Svenska brassbandmästerskapens elitklass.

2014-01-01 03:00

I den här reportagefilmen visas glimtar från Svenska Brassbandfestivalen och SM i brassband 8-9 november 2013 i Värnamo. I filmen får du bl a stifta bekantskap med världsartisten James Morrisons och lyssna på Sveriges bästa brassband.

2013-12-10 05:30

I över 30 år har Thor-Björn velat fotografera eller filma Skummeslövsstranden när det har varit storm och högt vattenstånd. Men han har aldrig fått tillfälle. Det har alltid varit oväder på natten eller när han har varit långt borta från sitt älskade paradis. Men nu har han äntligen fått sina bilder. Säg hej till Sven.

2013-12-06 21:08

Efter 30 års frånvaro gjorde Thor-Björn Bergman officiell comeback på sin ungdomsorkesters jubileumskonsert i Enköping den 26 oktober. Men för honom handlade det så mycket mer om att övervinna rädslor och våga trotsa demoner än om att spela kornett på en konsert.

2013-11-23 20:33

Några reflektioner av Thor-Björn Bergman en höstdag i oktober när minnena från barndomen tär på kropp och själ.

2013-10-25 08:48

Ola Ström och Per Dunsö var ett svenskt komikerpar vars samarbete resulterade i flera uppmärksammade barnprogram i radio och TV. Deras samarbete har resulterat i en lång rad barnprogram i radio och TV, bland annat Sångbåten, Drömplanket, Dörren, Toffelhjältarna, Solstollarna och Cozmoz.

2013-10-22 15:57

Kidox.tv är ett unikt projekt med målsättning att låta barn och unga komma till tals i dokumentärer, reportage och filmer. Kidox.tv ska bli en plats där man kan höra och se hur barn tänker, känner och drömmer. Vi tar barn och deras tankar och känslor på allvar och gör det på ett både seriöst och lekfullt sätt.

2013-10-01 09:33

På kvällen den 28 oktober 2013 drog stormen Simone in över södra Halland. Ute på Hallands Väderö uppmättes orkanvindar på 42 sekundmeter och i Skummeslövsstrand gick vågorna ända upp till vägarna som går ner till stranden.

2013-10-01 07:24

Sara är arton år och går tredje året på gymnasiet. Hon lever ett liv som vilken annan tjej som helst. Eller ja, nästan i alla fall. En del av henne kommer alltid att vara annorlunda.

2013-09-15 09:01

I den här dokumentärserien med minutkorta avsnitt får vi följa Thor-Björn och hans filur under uppväxtåren.

2013-09-06 06:25

När Bosse Löthén var 12 år lärde han känna en nästan dubbelt så gammal man som hade i princip alla punkplattor som fanns. Mannen gör Bosse till trummis i ett av Sveriges första punkband och plötsligt kan drömmen om ett liv som rockstjärna bli sann! Vad ingen förstår är vilket pris Bosse får betala till sin vän.

2013-09-05 15:46

Rolf Ekström är ett av alla dessa barnhemsbarn som vanvårdades och glömdes bort under uppväxten. Hans liv började på spädbarnshem redan 1939, samma år som han föddes. När han blev lite äldre hamnade han på ökända Vidkärrs barnhem i Göteborg och flyttades några år senare till Ivarsbergshemmet. Rolf blev allmänt kallad för ”rymmaren” eftersom han rymde från alla barnhem han hamnade på.

2013-06-30 13:08

Under ett par år producerade Kanal 100 ett antal reportage om svenska kaffeprofiler. I den andra delen berättar Mattias Sjöbäck om sitt intresse för kaffe och om starten av Te & kaffehuset i Malmö.

2013-06-01 09:01

En pilotreklam producerad för Malmömagasinet.

2013-06-01 08:42

I den här filmen berättar verksamhetschef Lasse Twetman om ombyggnaden av SJ:s gamla lokstallar i Johanneslust, Malmö, till världens största Friskis-anläggning.

2013-05-31 07:17

Håkull är Kullabergs högsta punkt på 187,5 meter. Här uppe växer nästan ingenting, så utsikten är fri åt alla håll. Det enda man inte ser är Kullens fyr.

2013-05-30 19:29

Kullaberg är namnet dels på en bergskam, belägen längst ut på halvön Kullen i nordvästra Skåne, dels namnet på naturreservatsbildningar som ligger på och i anslutning till Kullaberg.

2013-05-30 19:15

I filmen ”Vägskäl” berättar Thor-Björn om varför hans film ”Längtan till Skummeslöv” inte blev så som det var tänkt från början. Dan Stenqvist intervjuar och han är också nyfiken på Thor-Björns egen relation till Skummeslöv och hur han kom in på det här med foto och film från början.

2013-05-14 14:38

Längst ut på Kullaberg står Kullens fyr. Den är Skandinaviens ljusstarkaste fyr i ett av världens mest trafikerade vatten. Den är belägen 78,5 meter över havet och kan ses på fem mils avstånd. I över 1000 år har här funnits en fyr som vakat över land och hav.

2013-05-14 14:28

Våren 2009 klippte Thor-Björn kortfilmen “Spindlar & vattenfärg” åt journalisten och dokumentärfilmaren Lasse Frid. Som alltid när Thor-Björn träffar människor i branschen blir han nyfiken på vad det är som driver just dem.

2013-05-14 14:20

Idrott och Hälsa är ett unikt samarbete mellan Lorensborgsskolan, Annebergsskolan och 13 idrottsföreningar i Malmö.

2013-05-14 13:20

Barn vill samarbeta. På Fölets förskola, nära Rosengård, finns barn från 12 länder och personal från halva världen. Ändå fungerar det. För barn kan kommunicera – med andra barn och med vuxna.

2013-05-14 05:44